Privatimport av öl är helt lagligt, men det är viktigt att betona att det handlar om just privat importering som endast är för privat bruk. Du kan importera öl via nätet, men då behöver du betala svensk alkoholskatt. Därför är det bättre att själv åka på en resa och köpa med dig öl hem.
Det är du själv som är ansvarig för att ha koll på vilka regler och lagar som gäller vid privatimport av öl. Skulle du känna dig osäker kan Tullverket hjälpa dig att svara på frågor.
Privatimportera öl från resa i EU-land
Om du vill privatimportera öl till Sverige från ett annat EU-land som du själv reser till finns egentligen inga mängdbegränsningar. Du får ta med dig den mängd alkohol som är för ditt, eller din närmsta familjs personliga bruk – hur mycket det är finns ingen specifik gräns uppsatt för men Tullverket har satt upp referensvärden och där räknas 110 liter öl som rimligt mängd för privat bruk.
Du får ha med dig mer öl än så, men då är det upp till dig att bevisa att det endast är för privatbruk. Även om du har en mindre mängd än så kan du behöva bevisa att det endast är för privat bruk om misstankar om annat skulle uppkomma.
Många väljer att åka till Tyskland för att importera öl, och även annan alkohol eftersom den är mycket billig där. Där finns till och med så kallade bordershops, som ligger precis innanför tyska gränsen. Att handla öl där blir ofta till och med billigare än att brygga sitt eget öl.
Privatimport av öl utanför EU
Har du varit på resa utanför EU finns det däremot specifika begränsningar för vad du får ta med dig, utan att behöva betala svensk alkoholskatt. Du får då ta med dig 16 liter starköl, alltså mycket mindre mängd än från ett annat EU-land.
Importera öl för att sälja
Importera öl för att sälja i Sverige för egentligen endast företag med särskilda tillstånd göra, men många väljer att privatimportera öl och sälja till vänner och bekanta, trots att det är olagligt. Det kan röra sig om att du säljer öl till bekanta för någon krona mer än du köpte eller om du har en privat tillställning där du har en bar till självkostnadspris.
Finansiera privatimport av öl
Även om öl är mycket billigt i en del EU-länder kommer det självklart bli en rejäl summa pengar om du fyller hela din kvot enligt referensvärdet på vad du får importera för privat bruk. Det bästa är förstås att inte handla öl för mer än vad du har pengar till.
Men planerar du, trots att det inte är lagligt att sälja vidare ölen till vänner och bekanta rekommenderar vi att du betalar med ett kreditkort. På så vis slipper du ligga ute med pengarna till dess att du har fått tillbaka dem via försäljningen.
Hitta bästa kreditkortet online, och försök att betala tillbaka hela köpet innan dina räntefria dagar har tagit slut så slipper du betala mer pengar än vad alkoholen kostade.