Hur man brygger öl

Vill du lära dig brygga öl hemma, för att skapa din helt unika ölsort? Eller är du bara intresserad av hur ölbryggning fungerar? Då har du kommit rätt, vi älskar öl och har alla tillverkat våra egna öl, för länge sen. Det är en intressant process och helt lagligt att genomföra i Sverige.

När man ska brygga egen öl brukar man mestadels använda ljus malt, som t.ex. pale ale-malt eller pilsnermalt. Det hela beror dock på vad för slags smak och karaktär du vill att din öl ska ha. Det finns väldigt många maltsorter att välja mellan än endast dessa två.

De ingredienser som behövs för att tillverka öl är malt, humle, vatten och jäst. Därefter brukar andra ingredienser läggas till för att skapa en viss smak och karaktär. För att brygga öl behöver man rätt mycket utrustning. 

Så, hur gör man öl?

Först behöver du mäska ölen. Det brukar vara ⅓ malt jämfört med vatten när du ska genomföra mäskningen. Det finns lite olika varianter att göra om man ska mäska, men handlar enkelt om att vatten och malt ska blandas med varandra i viss temperatur, i en så kallad silbotten eller vörtpanna. Temperaturen har stor betydelse på hur fyllig ölen ska vara.

Efter mäskningen är det dags för lakning. Resterna av malten silas och sötvörten rinner bort. Under lakningen häller man vatten över mäskningen, så att mycket av sockret lakas ut. När den önskade volymen vört är nådd är lakningen färdig.

Därefter ska vörten kokas upp och humle tillsätts. Det finns många olika humlesorter att välja mellan och humlen bestämmer smak, arom och beskan. Humlen brukar även tillsättas i olika omgångar samtidigt som allt kokas. När kokningen är färdig ska vörten kylas, antingen med en värmeväxlare eller något annat redskap som kan kyla ned den snabbt. Skulle den inte kylas ned tillräckligt snabbt finns det en risk att bakterier skapas.

Nu är det dags för primärjäsning. Är det underjäst öl som du vill brygga ska du jäsa mellan 7 till 14 dagar och är det överjäst tar det mellan 4 till 7 dagar. När du jäser bör detta göras i ett kärl som är slutet, tillsammans med ett rör i toppen. Detta så att koldioxid kan ta sig ut, så inte mikrober tar sig in. Efter primärjäsningen är det dags för sekundärjäsningen, där du tappar om till ett helt nytt jäskärl. När ölen tappas om, kommer gammal jäst försvinna och mycket av jäsningen är färdig under sekundärjäsningen.

Sist är det dags för tappning och lagring. När du tappar din öl gör du det antingen i fat eller i flaskor. Strösocker tillsätts vanligtvis för att skapa kolsyra. Ska du lagra underjäst öl är det vid en temperatur på 0 grader Celsius och tar några månader. Det tar endast några veckor vid överjäst öl och i en källartemperatur. Under lagringen bildas även kolsyra. Det är mest smaken som mognar och skapas under lagringen, samtidigt som ölen klarnar. 

Lämna en kommentar