Alkoholproduktion, paketering och transport i Sverige skapar ett koldioxidavtryck på 52 kg CO2 ekv, per person. Detta är runt 3% av matrelaterad koldioxidutsläpp.
Vin, starkvin och sprit har ett högre koldioxidavtryck än öl. I dessa siffror räknar man inte med detaljhandels- eller konsument aktiviteter. Enligt en studie om alkoholens klimatpåverkan från Karolinska institutet och Research institute of Sweden, skapar män 90% högre alkoholrelaterad koldioxidutsläpp. Anledningen är konsumtionen. Män konsumerar runt 38 liter öl per år per person, jämför med kvinnor som konsumerar runt 7 liter.
Öl är den alkoholdryck som har minst miljöpåverkan, jämfört med sprit och vin. Öl släpper ut runt 0,73 till 0,81 kilo koldioxid per liter, medan sprit och vin ligger på mer än två kilo per liter. 33% av koldioxidutsläpp kommer från öl, medan 61% kommer från vin. Sprit och starkvin ligger bara på en liten del och är den alkoholdryck som släpper ut minst koldioxid.
Kunskap om just ölens miljöpåverkan, eller alla slags alkoholdrycker, är begränsad eftersom alkohol oftast exluderas från miljöstudier om mat, eller så inkluderas alkoholen på fel sätt.
Starkvin har oftast en högre miljöpåverkan eftersom de paketeras i glasflaskor, samtidigt som vanligt vin oftast paketeras i kartonger eller i en bag-in-box. Miljöpåverkan inom industrin när sprit skapas är särskild hög eftersom drycken behöver destilleras.
Vad kan man göra för att minska koldioxidutsläppen själv?
Först och främst är det vissa ölsorter som går igenom fler steg än andra. Ju längre tid och mer som behöver göras under tillverkningen, paketeringen och transporten, desto sämre är det för miljön. Att dricka öl med liten miljöpåverkan som tillverkas i Sverige, än t.ex. importerad öl – är absolut bättre för miljön.
Tar du ett besök till puben med dina vänner och dricker du fatöl, kommer du inte göra av med lika mycket koldioxidutsläpp jämfört med om du köper hem ett flak med öl. Det finns alltså små förändringar som alla kan göra för att förbättra miljön.
Att tillverka egen öl är också något som kan hjälpa. Då är det du själv som står för paketeringen. Dock behöver du samtidigt tänka på att alla verktyg och ingredienser som används också har en klimatpåverkan. Att själv åka och köpa öl i ett annat land, är egentligen inte det bästa från ett klimatperspektiv. Då är det bättre att hålla sig kvar i Sverige och hitta en lokal öl.
Sen kan man ju alltid dricka mindre öl också. Balance is key, som vi säger här på sheav.se. Att helt uppoffra en sådan passion hade varit svårt för oss, men det finns absolut sätt som vi kan vidta för att göra något. Det är dessutom otroligt intressant och roligt att brygga egen öl som du kan njuta av själv, eller bjuda vännerna. Ett besök på puben är inte heller aldrig fel, det sociala livet är också en viktigt del i livet.